Looking For Anything Specific?

Header Ads

Franczyza dobra, ale nie u każdego


Jak wynika z "Raportu o Franczyzie 2014", przygotowanego przez Profit System, liczba placówek partnerskich rośnie niezmiennie od ponad 10 lat. Pomimo korzystnych prognoz i ciągłego rozwoju tego sektora, na rynku wciąż istnieje wiele systemów, które nie gwarantują zabezpieczenia dla swoich partnerów biznesowych, a rozpoczęta współpraca kończy się fiaskiem.

Głównym czynnikiem decydującym o podjęciu współpracy opartej na franczyzie w Polsce jest możliwość wykorzystania sprawdzonego modelu biznesowego i uzyskanie korzystniejszych warunków współpracy z dostawcami zaopatrzenia do lokali, dzięki efektowi skali, jaki zapewnia znana na rynku sieć.

Jedną z kluczowych branż, w których powstaje najwięcej systemów franczyzowych jest gastronomia. Jednocześnie, w sektorze tym zdarza się najwięcej porażek. „Raport o Franczyzie w Polsce 2014” wskazuje, że w ubiegłym roku z franczyzy zrezygnowały aż 52 firmy, wśród których najczęściej wskazywaną branżą była gastronomia. Dane te są przestrogą dla wszystkich, którzy chcą otwierać swoje biznesy pod parasolem niepewnych brandów.

Ci z franczyzobiorców, którzy zdecydowali się na niepewnego partnera biznesowego, nie gwarantującego im sprawdzonego pomysłu na biznes, musieli pożegnać się ze swoim marzeniem o własnym interesie. Kryzys panujący jeszcze do niedawna na rynku, zweryfikował funkcjonowanie mniejszych sieci i doprowadził je do zamknięcia działalności. Przegrani franczyzobiorcy stracili partnerów, którzy obiecywali im bezpieczny i sprawdzony model rentownego przedsiębiorstwa.

Jak uniknąć kłopotów i wybrać odpowiedniego franczyzodawcę? 
Najważniejszym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru oferty jest doświadczenie franczyzodawcy. Im bardziej rozpoznawalna marka oraz sukcesy jakie zdołała już osiągnąć, tym większa szansa na powodzenie pod jej logiem. Poza tym znane i sprawdzone marki zazwyczaj posiadają bardzo dobre modele finansowe. Stabilny system oceny zyskowności przedsiębiorstwa to ważny czynnik, który należy wziąć pod uwagę podczas oceny pakietu franczyzowego. 

Poszukując właściwego franczyzodawcy trzeba przyjrzeć się swoim umiejętnościom, predyspozycjom, ale przede wszystkim zasobom finansowym oraz sporządzić listę sieci, które są w tych granicach osiągalne. Na szczęście na rynku pojawiają się interesujące oferty dobrych marek, z możliwymi do spełnienia wymogami dotyczącymi startu we franczyzie. Coraz częściej wysokość opłaty za licencję franczyzową nie tworzy bariery, niemożliwej do przekroczenia przez potencjalnych partnerów. Należy jednak wyważyć wysokość opłaty wstępnej w stosunku do tego,co oferuje nam dany szyld. 
W poszukiwaniu odpowiedniej oferty warto sprawdzić nie tylko to, jakie wymagania stawia franczyzodawca i jakie posiadamy wobec niego zobowiązania, ale także to, co w zamian otrzymujemy. Dobrze jest sprawdzić czy współpracuje ze sprawdzonymi dostawcami i partnerami oraz podpisuje specjalnie wynegocjowane umowy, które pozwalają np. na zakup surowców dobrej jakości, w korzystnej cenie. 

Dawca licencji powinien przekazać biorcy wiedzę na temat tego, jak pozyskiwać klientów, jak się reklamować, a także jak inwestować, by biznes się rozwijał. 

Dobrze zarządzana sieć charakteryzuje się tym, że równie silnie wspiera działalność przez cały okres jej trwania, nie tylko na początku – mówi Magdalena Piróg wiceprezes największej polskiej franczyzowej sieci pizzerii Da Grasso – Jesteśmy świadomi, że po podpisaniu umowy z franczyzobiorcą bierzemy na siebie ogromną odpowiedzialność związaną z odpowiednim przygotowaniem go do prowadzenia własnego biznesu pod brandem Da Grasso. Wypracowane przez lata modele biznesowe pozwalają nam jednak zachować spokój i zapewniają stabilność naszym partnerom biznesowym – dodaje. 

Więcej informacji na temat Da Grasso znajduje się na stronie www.dagrasso.pl

Prześlij komentarz

0 Komentarze